torsdag 6 november 2014

Pumpa till middag på Halloween!

Butternutsquashen är en vintersquash på ca 3 kg som
härstammar från Massachussetts, USA. Den importeras
året om från Europa,och kan också med framgång odlas i
södra Skandinavien.
Jag har inte skrivit om det tidigare, men för att rädda miljön brukar jag laga vegetarisk mat minst tre gånger i veckan. Nu är det Halloween och dags för säsongens primör, pumpan! Den här gången blev det en pumpasoppa. Det utmärkta receptet hittade jag i kokboken Veggivore - med kärlek till grönt av Cecilia Vikbladh.

Pumpasoppa är inte bara gott, det är nyttigt också. Att dra ner på köttet och välja vegetarisk mat ett par gånger i veckan är nämligen en enkel åtgärd för den som vill göra en insats för att bromsa klimatförändringarna.

Min delikata soppa tillagades hemma i mitt kök och det krävde en butternutpumpa eller butternutsquash som inköptes på ICA. Jättetung att släpa hem, men det var värt besväret.

För sex personer behövs ca 1,5 kg pumpa. Dubbla receptet om ni blir fler.

Efter att pumpan halverats och kärnorna skrapats ur penslades pumpaköttet med lite olivolja och sen bakade jag det i ugnen i ca en timme så att det blev mjukt. Chili, citrongräs,lök, vitlök och ingefära bryntes i en stor gryta i ett par minuter. Sen tillsatte jag kokosmjölk på burk (kung Markatta har bra ekologisk), vatten och buljongtärningar och allt fick sjuda i ca 10 minuter. Pumpaköttet togs ut ur ugnen, skars i småbitar och lades i grytan tillsammans med citrusjuice, citrusskal och socker. Slutligen mixades alltihop med en mixerstav tills soppan blev slät och smakades av med salt och peppar. Busenkelt.

Om man vill kan man dekorera med koriander och ringla lite olivolja över också.

Soppan består mest av grönsaker. Här kommer receptet. Tänk på att köpa ekologiskt så långt det går.(4-6 personer)

1,5 kg pumpa, gärna butternut, muscat- eller hokkaidopumpa
1 röd chilifrukt
2 stjälkar citrongräs
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 msk olivolja
1 msk färsk, riven ingefära
3 dl kokosmjölk
8 dl vatten
2 grönsaks- eller hönsbuljongtärningar
Rivet skal och saft av en apelsin eller citron
1 msk rörsocker (gärna muscovado)
salt
svarpeppar
färsk koriander
olivolja

Halloween är en anglosaxisk högtid som slog igenom i Sverige i slutet av 1990-talet och har blivit väldans populär. I Sverige firar vi traditionellt Alla helgons dag med att tända ljus på de dödas gravar, en ganska stillsam och dyster högtid med plats för eftertanke. Troligtvis är det vårt behov av ljus och fest i mörka tider som fått oss att ta till oss den irländska och skotska traditionen med pumpor, fest och barn som hotar med bus om de inte får godis.

Happy halloween!






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar