onsdag 26 november 2014

Moderaterna ljuger om Nya Karolinska - som vanligt!

Jag har ju tidigare intresserat mig för SLL:s affärer, inte minst när det gäller trafikpolitiken och som tur är blev det, trots underskotten, ingen höjning av priset på SL-kortet. I stället får vi sämre kollektivtrafik, om det nu är någon tröst. Nästa intressanta kapitel är sjukvården, och speciellt bygget av det nya skrytprojektet NKS.

Det gamla Sverige möter Nya 
Karolinska Sjukhuset. Jag besökte 
området våren 2014 och fick tillfälle
att studera det nya konferenscentret.
Nu vet jag att det redan skrivits mycket om sjukvårdspolitiken också, men jag kan ändå inte låta bli att komma med en kommentar kring de senaste avslöjandena om avancerad skatteplanering runt landstingets skattefinansierade projekt, mastodontbygget i Solna, döpt till Nya Karolinska Sjukhuset (NKS).

Den som ännu inte har sett storverket bör ta sig en promenad dit, gärna via Norra stationsområdet, där byggnaderna reser sig framför besökaren som en hägrande oas i stål, betong och glas. Inne på området möts man bland annat av en konferenslokal som ser ut som en jättelik finlandsfärja som seglar omkring bland de lägre husen och även andra fantasifulla arkitektoniska skapelser.

F.d. sjukvårdslandstingsrådet Filippa Reinfeldts stolthet kostar givetvis en del pengar att bygga och driva, närmare bestämt minst 52 miljarder skattekronor. Kritik har tidigare riktats mot det avtal som slutits med projektbolaget Swedish Hospital Partners, i sin tur ägt av byggbolaget Skanska och engelska investmentbolaget Innisfree, som ska bygga sjukhuset och sköta underhållet. Kritikerna har menat att bygget genom avtalet kommer att bli onödigt dyrt samtidigt som det ger färre vårdplatser för pengarna. Men nu kommer Uppdrag granskning med ytterligare nyheter: SHP har med sina lättförvärvade stockholmska skattekronor tänkt ägna sig åt avancerad skatteplanering via Luxemburg.

Efter vad jag kan förstå på beskrivningarna handlar det om ett listigt upplägg med konceptet förlust för oss, vinst för dem. SHP får lån av Innisfree och betalar tillbaka med höga räntor från kapital som de erhåller i ersättning från landstinget. Dessa höga räntor används sedan för att göra avdrag på vinstskatten så att den i stort sett blir noll. Pengarna, sammanlagt 1,3 miljarder, slussas sen till Luxemburg.

Omoraliskt? Ja. Oacceptabelt? Ja. Hur det är möjligt att vi  inte fått veta något undrar väl alla. Det handlar ju trots allt om ett utnyttjande av våra skattepengar, i ett avtal som har kritiserats för att det upphandlades utan konkurrens.  Efter att UG konfronterat finanslandstingrådet Torbjörn Rosdahl (m), som sitter kvar efter valet trots stora underskott i landstingets budget, säger han först att det inte finns några överraskningar för skattebetalarna. Det finns inget hemligt i affären. Sen säger han att han inte känner sig lurad - men besviken över den aggressiva skatteplaneringen. Han anser att svensk lag har följts. Bättre exponering av den moderata lögnmaskinen hade man inte kunnat få.

Uppgörelser av det här slaget, där pengar för offentlig verksamhet utnyttjas av smarta affärsbolag som inte vill betala skatt är förstås helt oacceptabla, och visar hur stora problem ett privatiserings- och upphandlingssystem utan hårda regler och utvärderingar skapar för det allmänna. Dessutom finns risken att kalkylerna inte håller och att skattebetalarna via SLL får skjuta till ännu mer för att täcka förlusterna för bygget, det har tidigare talats om minst åtta miljarder till fram till 2040. Som jag skrev tidigare så såg jag fram emot att få följa utvecklingen av Stockholms läns landstings affärer, och här fick jag, sorgligt nog, mer än jag någonsin vågat hoppas på.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar