onsdag 12 november 2014

Världens mest kontantlösa land!

Det kontantlösa Sverige. Till och med
försäljarna av Situation Stockholm
tar numera kreditkort.
Sverige är världens mest kontantlösa land. Ja, det hävdar i alla fall i den brittiska tidningen The Guardian i en artikel idag. Sverige påstås ligga långt före både Storbritannien, övriga Europa och resten av världen både när det gäller teknologiska lösningar och implementering av system för kontantlös betalning. Fyra av fem inköp i Sverige görs nu elektroniskt, hävdar Niklas Arvidsson, docent i Industriell Dynamik vid skolan för Industriell Teknik och Management på KTH och enligt honom är nästa steg i utvecklingen att vi blir helt kontantlösa.

Som ett positivt exempel tar tidningen upp möjligheten att köpa Situation Stockholm med hjälp av en elektronisk betallösning från företaget iZettle, som gör att försäljarna inte länge är beroende av att de förbipasserande kunderna har kontanter på sig. De kan numera betala med hjälp av kortdosor. Detta har enligt Pia Stolt på Situation Stockholm ökat försäljningen av gatutidningen, som säljs till förmån för de hemlösa, med 59 %.

Andra som har fördelar av de kontantlösa systemen är busschaufförerna på SL. Med kontantlös betalning på bussen har deras säkerhet förbättrats ordentlig. Även bankerna är enligt tidningen nöjda med situationen. Hanteringen har förbillligats och riskerna för bankrån har minskat kraftigt

En av de varmaste förespråkarna för det kontantlösa samhället är enligt reportaget den gamle ABBA-veteranen Björn Ulvaeus, som berättar att ABBA-museet varit kontantlöst ända sen det öppnade 2013.

Själv har jag gått in i det kontantlösa samhället lite halvhjärtat. Jag har tre betalkort varav två med kredit, så det är sällan aktuellt att ta ut pengar på banken. Skulle jag tappa SL-kortet så får jag gå till närmaste Pressbyrå eftersom jag inte gått med i den elektroniska plånbok som numera krävs för att få köpa en sms-biljett direkt på bussen. Dessutom kräver min kemtvätt/skrädderi/skomakare Claudia i Aspudden alltid kontant betalning, så då för jag springa till biljettautomaten och ta ut pengar.

Den grupp som haft svårast att ta till sig den nya tekniken är de svenska pensionärerna, och det rapporteras i the Guardian att endast 50 % av pensionärerna använder betalkort överallt. 7 % använder aldrig betalkort. Det påpekas också i artikeln att det kontantlösa systemet ställer till problem för turisterna, som ofta inte är medvetna om att de måste förköpa biljetter på lokaltrafikens bussar och tåg.

De enda andra som har anledning att sörja det kontantlösa samhället är väl gatumusikanterna och de tiggande romerna, som får jobba längre för pengarna. Jag har å andra sidan sett många slantar på botten av tiggarnas muggar och i musikernas gitarrfodral, så helt kontantlöst är nog inte Sverige ändå. Och svenskarna gillar sina mynt och sedlar, intygar Niklas Arvidsson i the Guardian. Det är en del av den svenska identiteten som vi inte vill göra oss av med. Folk vill veta att deras pengar finns där, även om de inte använder dem i realtid.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar