måndag 24 november 2014

Pascalidou - kaoset i Grekland fortsätter!

Ingenting är över än menade författaren och journalisten Alexandra Pascalidou när hon talade på seminariet ”Grekland – fortfarande kaos?”Just nu är världen upptagen med ebola och IS, men situationen i Grekland har inte förbättrats, trots att det verkar som om medlemsländerna i EU helst vill glömma eurokrisen.

Kaoset i Grekland fortsätter menade
Alexandra Pascalidou när hon talade
på Socialistiskt forum i ABF-huset 
lördagen den 22 november.
Enligt Alexandra är Grekland fortfarande ett av Europas fattigaste länder, där löner och arbetsvillkor fallit som stenar sen krisen bröt ut 2012. Och grekerna tiger och lider. Enligt UNICEF:s senaste rapport lever nu 30 % av grekerna under fattigdomsstrecket. 58 % av ungdomarna under 28 är arbetslösa. Miljontals hushåll har ingen inkomst och överlever endast med hjälp av matpaket från släktingar på landet. Alexandra berättar om en kvinna som av sin arbetsgivare uppmuntrades att göra abort för att få behålla jobbet.

När krisen inleddes 2012 var det enligt Alexandra Pascalidou EU-kommissionens nuvarande ordförande Jean-Claude Juncker som med sin hårda retorik piskade upp avskyn mot Grekland. Grekerna anklagades, till skillnad från islänningarna för att vara skurkar och latmaskar. Varför var det ingen som anklagade de skuldsatta islänningarna för att vara amoraliska fuskare, frågade hon retoriskt? Målet var, menar Alexandra, att göra Grekland till Europas semesterort. Och i år har besöksrekordet verkligen slagits i det ruinerade landet, med 20 miljoner turister från hela världen. Man vill göra Grekland till en avstjälpningsplats i solen, där nordeuropeiska pensionärer kan få fotmassage och makrobiotisk mat gratis, menar Alexandra.

Men i början av 2000-talet var det andra tongångar. Pengar och varor pumpades in i landet. EU dreglade över Grekland. Anledningen till att man ville ha med Grekland i EMU beror helt och hållet på det geopolitiska läget mellan tre världsdelar menar Alexandra Pascalidou. Grekland är EU:s yngsta demokrati och alla visste att landet inte var moget att delta i valutasamarbetet. Ändå rullades röda mattan ut och eurosedlarna regnade över befolkningen. Det fanns en tid när alla grekiska tofflor var från Prada. Tyskar och fransmän sålde vapen och u-båtar till landet, men syftet var endast att tvätta pengar. Sen kom krisen och allt förändrades.

Nu har många inte råd att låta barnen gå i skolan, eftersom alla skolor kostar pengar. Åtstramningarna har lett till att grekerna har löner på bulgarisk nivå. En ingenjör tjänar i genomsnitt 500 € per månad. Självmordsstatistiken har ökat med 40 %, och det är främst män som tar livet av sig när de sociala skyddsnäten i samhället har havererat.

Just nu råder lugnet före stormen. För att betala skulderna ska Grekland reas ut och allt som kan säljas ska gå under klubban till högstbjudande. Grekerna väntar på att investerarna ska bjuda på deras hamnar, samtidigt som investerarna väntar på att priserna ska pressas ännu mer. Man inväntar det ultimata lidandet. Och i Tyskland sitter mamma Merkel och styr över plundringen av Grekland utan att röra en min. – Hon borde skämmas, tycker Alexandra.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar