fredag 14 november 2014

Förändrat säkerhetsläge sa försvarsministern!

Statsminister Stefan Löfven informerade om att försvars-
makten bekräftat en allvarlig ubåtskränkning av svenskt
territorialvatten  Till sin hjälp i analysen har de bland annat
haft iakttagelser, bilder och dykare.
Det är fullt pådrag med livesändning via DN från Rosenbad just nu! Den u-båt som jagades för några veckor sedan har av försvarsmakten identifierat som en främmande miniubåt på svenskt territorialvatten. Statsministern, överbefälhavaren och försvarsministern är på plats på presskonferensen, gravallvarliga medelålders män med förtroendeingivande tonläge och rynkade pannor.

Man förstår att läget är allvarligt.Varifrån u-båten kom är dock inte fastslaget. Frågor kring u-båtens hemmahörighet ställs hela tiden av journalisterna, men det enda svar de får är att man inte kunnat identifiera u-båtens nationalitet. Löfven meddelar dessutom att försvaret ska stärkas och att regeringen ska upprätta ett säkerhetspolitiskt råd som ska ha till uppgift att diskutera och analysera information och ha bättre koll på den säkerhetspolitiska situationen i världen. Rådet ska inte enbart hantera militärpolitiska frågor utan även miljökriser och epidemier som ebola.

På frågan om det var ryska u-båtar eller om de kom från NATO får vi som sagt inget svar. Däremot pratar Stefan Löfven om att vi har en kustlinje som är lika lång som USA:s östkust och därför omöjlig att bevaka till hundra procent. Lite intressant att han nämner en speciell nation i sammanhanget, tycker jag. Förvarsministern surrar däremot om vårt militärpolitiska samarbete med Finland och hur det kan utvecklas. Jag kan konstatera att mitt tidigare blogginlägg, Är det Ryssland eller NATO som kränker våra vatten? där jag var kritisk mot tidningarnas skriverier om ryska u-båtar stämde på pricken. Hur kan vi egentligen vara säkra på om u-båten kom från NATO eller Novgorod? Som överbefälhavare Sverker Göransson poängterade bör vi inte spekulera utan hålla oss strikt till fakta. Och då blir svaret att ingen vet. Än.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar