lördag 29 november 2014

Bill McKibben - bojkotta fossila bränslen!

Är det möjligt att åstadkomma politisk förändring genom globala gräsrotsrörelser? Det tror amerikanen Bill McKibben, en av årets fem vinnare av Right Livelihoodpriset. Han är i Stockholm för att ta emot priset som delas ut av Sveriges riksdag idag, den 1 december, och i lördags passade han på att diskutera klimatförändringarna och presentera sin organisation, 350.org under Kulturhusets 40-årsjubileum.

Flashmoben Divestera efter debatten,
där Bill McKibben framförde sitt
budskap om hur vi kan påverka
klimatpolitiken.
En av de metoder som 350.org använder sig av i sin kamp är divestering som vill få viktiga spelare att göra sig av med aktier, fonder eller obligationer som är etiskt eller moraliskt tveksamma.

Hur divesteringsbudskapet kan föras ut visade man i en flashmob på Sergels torg. Över torget hängde en banderoll med ordet DIVESTERA. Dansare med grå och svarta paraplyer dansade och flashade mobiltelefonerna och samen Juhan jojkade innan Bill klev upp i talarstolen. För att rädda jorden från en katastrof måste vi tillsammans ta makten från fossilindustrin, och detta gör vi bland annat genom att sluta investera i deras företag, manade Bill McKibben.

-Ett av våra mål när vi är här är att vi vill få Stockholms stad att sluta placera pengar i fossilbränslen. Vi vädjar till Sverige som är ett framsynt land att ta till sig vårt budskap.Om vi får med oss många stora investerare över hela jorden kan vi stoppa oljebolagens rovdrift på vårt klimat , tror Bill McKibben.

Bill McKibbon deltog i debatten om 
aktivism under Kulturhusets 40-års
jubileum
-Det är inte klokt egentligen fortsätter han. Vi låter fossilindustrin använda atmosfären som en
avskrädeshög, helt gratis. De nonchalerar totalt att isarna vid polerna smälter och att det blir allt svårare att odla på grund av ökad torka i stora områden på jorden. Inga argument har hittills kunnat stoppa dem.

Mc Kibben menar att de senaste årens misslyckanden att nå bindande överenskommelser om begränsningar av koldioxidutsläppen vid klimatmötena i Köpenhamn och Doha har visat att regeringar och ekonomiska institutioner visserligen är medvetna om problemen men inte förmår att ta de tuffa beslut för förändring som behövs.
- För att något ska hända krävs ökad gräsrotsaktivism.

McKibben anser att den globala aktivismen i frågan stadigt växer, trots att den folkliga uppslutningen kring klimatrörelsen ännu inte är tillräckligt stor för att man ska kunna besegra oljebolagen. För att skynda på utvecklingen startade han därför 2008 aktivistnätverket 350.org, och han har sedan dess arbetat för att bygga upp en global klimatrörelse. 350 ppm står för den andel koldioxid i atmosfären som anses vara gränsen för när klimatförändringarna på jorden är oåterkalleliga.
-Idag ligger vi på 400 ppm, ett tecken på att det är väldigt bråttom, säger Bill McKibben.

Det viktigaste som vi måste göra för att vinna slaget om klimatet är att neutralisera fossilindustrin, de bolag som kontrollerar de lönsamma olje-, gas- och koltillgångarna i världen vilket har gett dem en skrämmande stor makt över världspolitiken.

Right Livelihood-stiftelsen portades från UD i år efter protester från f.d. utrikesminster Carl Bildt, men det är nu beslutat att priset från och med nästa år återigen tillkännages på UD, rapporterar Skånskan.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar