fredag 31 oktober 2014

Låt vargarna leva, de behövs i naturen!

Vargstammen breder ut sig och vargen finns nu även utanför Stockholm rapporterar DN idag. Men kanske inte så länge till. Enligt tidigare rapporter öppnar Naturvårdsverket för licensjakt på upp till 100 vargar i vinter. Det vore synd, för enligt filmen How Wolves Change Rivers gör vargen stor nytta i naturen.


Regeringen sägs vara splittrad i frågan om den svenska vargjakten. Miljöminister Åsa Romson är mot beslutet, och har bett landsbygdsminister Sven-Erik Bucht att upphäva det. Hon anser det oförenligt med Sveriges internationella åtaganden att sätta igång en massiv vargjakt. Sven-Erik Bucht anser dock att verkets beslut ska följas.

Men varför ska man egentligen skjuta vargarna när de gör så stor nytta i naturen? I filmen från den amerikanska naturparken Yellowstone, publicerad av SFG, visar sig vargen vara ytterst nyttiga för den biologiska mångfalden och till och med kunna förändra flodernas lopp.

Enligt filmen så återinplanterades vargen i Yellowstones nationalpark 1995, och det har visat sig vara ett lyckosamt experiment. När toppredatorn etablerat sig följde en kedjereaktion som ledde till en bättre skogstillväxt med fler fåglar och insekter, Bävrar och björnar ökade i antal, liksom en mängd andra arter av smådjur som tidigare hållits tillbaka.

Ja till och med floderna påverkades positivt av vargens närvaro eftersom skogstillväxten minskade jorderosionen och stabiliserade strandbankarna vilket i sin tur ledde till att flodernas lopp stabiliserades. Och hela denna fantastiska utveckling på grund av att vargen återigen fick löpa fritt i naturparken efter 70 års frånvaro.

I Sverige ser vi tyvärr annorlunda på saken. Naturvårdsverkets beslut bygger på målet att Sverige ska ha 270 vargar och att det kan alltså leda till en masslakt på varg med upp till 100 skjutna vargar i vinter, just när landet fått en regering där miljöpartiet ingår som ett av de två regeringspartierna.

Bättre hade man ju väntat sig av en rödgrön regering.












Inga kommentarer:

Skicka en kommentar