torsdag 30 oktober 2014

Fas 3 börjar avvecklas 2015

Den kritiserade arbetsmarknadspolitiska åtgärden 
Fas 3 börjar avvecklas 2015. 
Att Fas 3 ska tas bort blev enligt Aftonbladet klart redan två veckor efter valet i en uppgörelse mellan statsminister Stefan Löfven, Socialdemokraterna, och utbildningsminister Gustav Fridolin, Miljöpartiet. Fas 3, eller sysselsättningsfasen som den numera kallas, kom till under alliansregeringens första regeringsperiod och är en av många  kritiserad arbetsmarknadsåtgärd för de som "står längst bort från arbetsmarknaden".

Den glädjande nyheten är det nu formellt beslutats att fas 3 avskaffas. Avvecklingen börjar redan 2015 enligt Johan Dellensjö, politisk sekreterare i Västerpartiets riksdagsgrupp. Vad det innebär är fortfarande mer osäkert. Än så länge har det endast fattats ett konkret beslut i frågan: Anordnarbidraget sänks från 5000 kronor till 2200 kronor per månad. Bara det betyder förmodligen att flera fas 3-anordnare lägger ner verksamheten eftersom det inte längre bär sig att driva en lönsam verksamhet med så låg ersättning per inskriven deltagare. De anordnare som ändå vill vara kvar kommer att få hålla på tills deras avtal går ut. Det är alltså risk för att redan inskrivna Fas 3-deltagare får sitta kvar i systemet i ytterligare något år. Enligt uppgifter från Arbetsförmedlingen ska programmet vara avvecklat 2016.

Hur det går med Fas 3-deltagarnas rätt till arbetsmarknadsutbildning är fortfarande oklart. Tidigare har ju den som blev inskriven i Fas 3 förlorat rätten till vidareutbildning. Det troliga är att de här rättigheterna utökas igen, eftersom det har sagts att långtidsarbetslösa förutom hjälp till jobb även ska få möjligheter att vidareutbilda sig (se AB:s artikel) men säker kan man inte vara. De långtidsarbetslösa är ingen prioriterad grupp i den nya budgeten och arbetsmarknadsdepartementets fokus ligger enligt deras hemsida på ungdomar och arbetsmiljö.

Hur som helst så blir det en förändring och tanken är enligt Johan Dellensjö att de arbetslösa i stället för att anvisas till Fas 3 ska slussas in i s.k. extrajobb inom välfärden där de ska arbeta med sånt som behöver göras och inte tidigare blivit gjort. Det ska handla om anställningar med kollektivavtalsenliga löner. Detta är, enligt Johan Dellensjö, en mycket bättre lösning än fas 3, eftersom det handlar om riktiga jobb som också ökar chansen att få andra, mer kvalificerade jobb.













Inga kommentarer:

Skicka en kommentar