lördag 11 oktober 2014

Ska Sverige skärpa lagstiftningen mot terroristbrott?

Före detta Guantamofången Moazzam Begg är
ett offer för en godtycklig terroristlagstiftning.
Han anklagades och fängslades för terrorbrott
trots att brittiska underrättelsetjänsten känt till
och godkänt hans resor till Syrien. 
I den uppjagade stämning som råder efter jihadistgruppen IS framryckning i Irak och Syrien passar politiker lite överallt på att föreslå skärpt lagstiftningen för terroristbrott, mot de medborgare som sökt sig till stridsområdet.

Efter USA:s destabilisering av Irak under ockupationen 2003-2012 har området utsatts för en våldsvåg av sällan skådat slag som nu kulminerar med att den sunnitiska jihadistgruppen IS lägger under sig allt större områden, både i Irak och det lika instabila Syrien, sedan flera år förhärjat av ett blodigt inbördeskrig. Detta har naturligtvis lett till reaktioner.

På nätet och TV sprids videofilmer där IS halshugger engelsmän och amerikaner som arbetat i området, vilket ytterligare ökar ilskan och skräcken hos de västerländska mediekonsumenterna. Tidningarna späder på med dramatiska rapporter från syriska Kobane och Irak, där IS våldsdåd skildras i detalj. Språket är våldsamt och artiklarna innehåller ständigt ord som terrorgrupp, skräckvälde, Al Quaida, våldsamma terrorister, hot mot världsfreden. IS påstås hota stabiliteten i västvärlden genom att muslimer från Europa reser till Syrien och tar värvning hos jihadisterna. För Sveriges del aktualiserades frågan efter en artikel i SvD för några veckor sen, där en källa hävdade att åtta somaliska flickor rest till Syrien för att ansluta sig till IS. Hur hög sanningshalten i detta påstående egentligen är är fortfarande obesvarad, men dagen efteråt lade dåvarande demokratiministern Birgitta Olsson fram sitt förslag om skärpt svensk terroristlagstiftning mot svenskar som reser till Syrien för att delta i terrorismträning utomlands. I hastigheten glömde hon att terroristlagstiftning oftast är mycket godtycklig och svår att förena med rättsstatens principer. Hur bevisar man t.ex att en person genom att resa till Syrien för att delta i inbördeskriget med dess uppsjö av stridande grupper och humanitära organisationer faktiskt gjort sig skyldig till terrorbrott?

I veckan publicerade de brittiska tidningarna flera artiklar om den tidigare Guantanamofången och nuvarande människorättskämpen Muazzam Begg som suttit fängslad i Belmarshfängelset i sydöstra London i sju månader, oskyldigt anklagad för terrorbrott. Begg är upprörd över att man  med stöd av brittisk terroristlagstiftning griper så många som på senaste tid återvänt till Storbritannien från resor till Syrien, även de som vänt ryggen åt IS. Det handlar oftast om unga, brittiska muslimer som kan få fängelsestraff på upp till 15 år om de (i slutna rättegångar) befinns skyldiga till samröre med terroriststämplade grupper.

Även i Sverige har frågan som tidigare nämnts varit upp till debatt. Efter valet har arbetet avstannat och det finns idag inget konkret förslag till en skärpt, svensk terroristlag. Låt oss hoppas att Sverige även i fortsättningen slipper den här typen av människorättskränkande lagstiftning. Vad Mellanöstern behöver nu är insatser för fred, inte det eskalerande våld som leder till mer blodspillan och i förlängningen en ännu mer ohanterlig flyktingvåg.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar