söndag 28 september 2014

Sprider dagstidningarna propaganda?

Har åtta svensk-somaliska kvinnor låtit sig värvas som
 administratörer, sjuksystrar och barnaföderskor åt IS i
 Syrien eller handlar det helt enkelt om att skapa ett hot?
Jag blev rätt häpen när jag idag gick in på min digitala SvD-sida och läste artikeln högst upp på ettan: Nytt fenomen: Oro för att unga svenskor dras till IS. Artikeln handlar i korthet om att åtta unga kvinnor av somaliskt ursprung ska ha rest till Syrien, utan familjernas vetskap, för att ansluta sig till IS. Källorna är främst Ibrahim Bouraleh, Islamiska förbundet i Järva och flyktingpsykologen Yassin Ekdahl. Flickornas familjer sägs vara helt förtvivlade och ha försökt stoppa dem men inte lyckats. Påståendena är ganska vaga (man vet t.ex inte om kvinnorna har haft någon kontakt med IS) och kan inte bekräftas av vare sig polisen eller Säpo.

Jag tyckte att artikeln kändes islamfientlig och fördomsfull, mot både muslimer och kvinnor, som påstås inte ha någon stridande roll i organisationen, utan jobbar med administrativa och humanitära sysslor och främst har en roll som hustrur och barnaföderskor (sic).

Dröm om min förvåning när jag sökte på nätet och hittade en påfallande identisk artikel från DN, publicerad den 6 juni i år. Tidningen hävdar att det är ett nytt fenomen som uppmärksammats: Unga kvinnor reser från Stockholm till kriget i Syrien. Där handlar det om sex flickor av somaliskt ursprung som åkt till Syrien och anslutit sig till de muslimska rebellerna (al Quaidainspirerade grupper enligt DN.). Deras roll är främst att stötta och serva de krigförande. Källorna är desamma som i SvD-artikeln, Ibrahim Bouraleh och Yassin Ekdahl.

Kanske är det samma kvinnor som avses, men om DN i juni enbart kände till att de anslutit sig till Al Quaidainspirerade grupper, hur kan då SvD med bestämdhet i september hävda att de sökt sig till IS? Ingen vet ju var kvinnorna befinner sig. Min poäng är att det verkar vara samma story som berättas, av samma källor men med flera smärre förändringar. I stället för sex kvinnor i DN är det nu i SvD åtta, de har åkt till Syrien för att eventuellt ansluta sig till jihadisterna. De som åkte sist liknar varandra, två systrar och en bror eller två flickor som (eventuellt) hämtats av den enes bror.  De har rest till landet via Turkiet och familjerna har gjort allt de kan för att stoppa dem. I båda artiklarna uttrycker källorna sin oro för utvecklingen och har vänt sig till företrädare det svenska samhället för att få hjälp. I DN anges tiden för resorna till maj i år, i SvD-artikeln anges augusti som avresetid för de två senaste rekryterna, men båda artiklarna presenterar storyn som ett nytt fenomen, vilket det ju inte längre är. SvD smackar också på med intervjuer med terroristexperten Magnus Ranstorp, polisen och Säpo för att försöka skapa större trovärdighet och dessutom lägger man till ryktet om en IS-rekryterare i Rinkeby, något som polisen inte kan bekräfta.

Det finns inga referenser till DN-artikeln i SvD-artikeln. Vad tror ni om artiklarnas trovärdighet? Döm själva.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar