torsdag 4 september 2014

Karl Staafs park - hotat grönområde i Stockholms City

Det här är den lilla men vackra Karl Staafs park, ett av få grönområden mitt i Stockholms City.

Just i dagarna har Föreningen Stockholms Framtid - Bevara Karl Staaffs Park 2014 dragit igång en kampanj för att rädda denna lilla parkpärla från hotande exploatering.

Planerna att bebygga Karl Staafs park har varit kända länge men inte fått någon större publicitet i medierna.

I februari 2014 lovade finansborgarrådet Sten Nordin att staden inte skulle bebygga Stockholms parker men exakt detta är nu på väg att hända. Stockholm stad  i färd med att sälja Karl Staaffs park till ett privat projektbolag, enligt uppgifter Eriksbergs exploaterings AB ägt av Videkke bostäder/Oscar properties för den nätta summan av 171 miljoner kronor.

Så här beskrivs området på Stockholm Skylines webbsida: "Parken som ligger vid mötet mellan Birgerjarlsgatan och Regeringsgatan är en liten grön lunga som har stora miljöskapande effekter och skänker luft åt stenstaden. Den öppna ytan siktpunkter beskriver elegant Stockholms framväxt på åsar upp mot Johannesplan likväl som man får en fin översikt av områdes arkitektur. För den som vill finns möjlighet att sitta ned ett slag. Staden vill att man bygger igen detta."

Parken är dessutom en minneslund för en av den svenska demokratins mest kända figurer, liberalen Karl Staaf. Karl Staafs park flyttas och kläms i stället från och med 2015 in på andra sidan Birger Jarlsgatan, nedanför Eriksbergsparken.

I stället för Karl Staafs uppskattade monument omgivet av träd och parkbänkar ska stockholmarna enligt uppgifter i framtiden få se en 20-50 meter hög skyskrapa med 55 exklusiva ägarlägenheter på platsen. 

Bakom beslutet att sälja marken står Alliansen i Stockholms stadshus. Socialdemokraterna och Miljöpartiet motsätter sig planerna.som de anser vara ett oacceptabelt ingrepp i stadsmiljön.

Den som vill protestera mot exploateringsplanerna kan skriva under petitionen på sidan 

Det finns också en facebooksida, Bevara Karl Staafs Park

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar