fredag 19 september 2014

Skotskt nej till självständighet

Harry Potters skapare JK Rowling
stöttade nej-kampanjen Better
together med en miljon pund.
Skottland röstade i går nej till självständighet från Förenade kungadömet. Nejsidan vann med med 55 % mot ja-sidans 45 % och London och Europa kunde dra en suck av lättnad. Ännu mer lättad var säkert den brittiska premiärminister David Cameron, som som satt sin politiska framtid på spel inför gårdagens folkomröstning. Stora förändringar står ändå för dörren då Skottland vid ett nej i folkomröstningen utlovats ett utvidgat självbestämmande från centralregeringen i Westminster.

Enligt Bo Inge Andersson på SVT kommer förhandlingar om en överföring av mer makt till det skotska parlamentet snart att inledas. "Vad vi kan vänta oss är att Skottland på en del punkter får mer makt över den ekonomiska politiken och välfärdsinrättningarna. Det betyder att det regerande nationalistpartiet - som kallar sig socialdemokratiskt - kan driva en politik som skiljer sig från den konservativa politiken söder om gränsen.Målet för den skotska ja-sidan tycks ha varit ett välfärdssamhälle av skandinaviskt - troligen närmast norskt - snitt. Det är frågan hur mycket av detta man nu kan tvinga av den borgerliga regeringen i London.Frågorna som kan komma upp är till exempel om Skottland ska få mer tillbaka av oljeinkomsterna. Det handlar dessutom om att Skottland vill ge en mer utvecklad sjukvård än den som erbjuds i söder", menar Bo Inge Andersson

Besvikelsen på ja-sidan var stor, bland annat i Glasgow där majoriteten röstade för ett utträde. Skottlands nej till självständighet väntas också enligt Wolfgang Hansson i Aftonbladet väcka negativa känslor hos separatiströrelser i andra europeiska länder som Spanien, Bosnien-Herzegovina och Belgien, som länge kämpat för egna folkomröstningar för självständighet, och som nu känner att mattan dras undan för deras krav på att bryta sig loss och skapa egna nationer.

Framgången för nej-sidan kan delvis tillskrivas Better together-kampanjen, som samlade politiker, privatpersoner, musiker, artister och författare från hela Storbritannien i en rörelse för att bevara unionen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar