onsdag 29 oktober 2014

TTIP - handelsavtal med politiska konsekvenser


EU-parlamentarikerna Malin Björk (v), Max Andersson (mp), 
Christoffer Fjellner (m)och Lars Adaktusson (kd) deltog i
EU-parlamentets utfrågning om TTIP på Europahuset i
Stockholm.De hade vitt skilda åsikter om avregleringarna och
skiljedoms-klausulen ISDS som ska skydda investerarna.
På Europahuset den 17 oktober diskuterades frihandelsavtalet TTIP. Talare var Henrik Isakson, tf enhetschef och huvudansvarig för TTIP på Kommerskollegium, juristen Annette Magnusson, generalsekreterare på Stockholms handelskammares skiljedomsinstitut, ordföranden för LRF, Helena Jonsson, och ordföranden för den europeiska konsument-organisationen BEUC, Örjan Brinkman,

Dessutom hölls en paneldebatt med fyra EU-parlamentariker från olika riksdagspartier.

Som jag tidigare har skrivit så är TTIP mer än ett frihandelsavtal, det är ett avregleringsavtal där företrädare för EU och USA vill ta bort hinder och regleringar som de menar kan hämma det fria handelsutbytet mellan de båda unionerna. De vill också skapa nya marknader genom öppna upp större delar av den offentliga sektorn för upphandlingar av privata investerare. Målet är ökade vinster för företagen, och i en utredning beställd av EU-kommissionen har Centre for Economic Policy Research kommit fram till att avtalet kan leda till en ökning av EU:s ekonomiska produktion med 0,5 % fram till 2027.

Förhandlingarna sker i största hemlighet och alla dokument är hemligstämplade. De företrädare för nationella intressen som får tillgång till informationen har tystnadsplikt. De får sitta i ett speciellt rum utan tillgång till papper eller elektroniska hjälpmedel och har ingen chans att dokumentera den information de får.

Dessutom vill företagen ha en investeringsskyddsklausul, ISDS, som ska ge dem rätten att via ett skiljedomsförfarande överklaga politiska beslut som kan hota deras förväntade vinster. Denna klausul verkar bli den verkliga stötestenen i förhandlingarna, eftersom den skulle kunna bli ett medel för att förhindra politiska beslut kring frågor som rör t.ex miljö och arbetsrätt. Klausulens vara eller inte vara är redan nu föremål för diskussion och Anders Lindberg skrev i går i Aftonbladet att ISDS troligen omöjliggör en uppgörelse om handelsavtalet. Men enligt Anette Magnusson på Stockholms handelskammare finns de ingen anledning att oroa sig för ISDS som är en helt normal tvistlösningsmekanism som främst kommer att användas för att förhindra exproprieringar.

Helena Jonsson verkade däremot oroad. Avregleringarna av t.ex jordbrukspolitiken har varit föremål för studier av LRF och enligt Helena Jonsson skulle utfallet i dagens läge bli negativt för det svenska jordbruket och den svenska livsmedelsindustrin. Med vårt omfattande djurskydd och höga krav på livsmedelshantering riskerar svensk livsmedelsindustri att konkurreras ut av den billigare amerikanska hanteringen med stor antibiotikaanvändning, tillväxthormoner, giftiga besprutnings-medel och GMO-manipulerade grödor. Även Örjan Brinkman från BEUC hade farhågor om att konsumentskyddet kan komma att försämras kraftigt, inte minst när det gäller digitala rättigheter. Det är känt att parterna diskuterat att föra in delar av det av Europaparlamentet tidigare nedröstade ACTA-avtalet i TTIP.

Är TTIP ett bra avtal? Om det rådde delade meningar bland EU-parlamentarikerna. Malin Björk från Vänsterpartiet menade att det som beskrivs som ett borttagande av hinder och regleringar egentligen är ett avskaffande av viktiga lagar som gäller skyddet för arbetare, miljön, djur- och livsmedelshantering och farliga kemikalier som europeiska organisationer och medborgare har kämpat i åratal för att få igenom. Därför måste vi, ansåg hon, kräva att avtalets regler läggs på en högsta nivå snarare än en miniminivå om det överhuvudtaget ska vara gångbart. Max Andersson ifrågasatte om det är så smart att hemlighålla avtalets innehåll eftersom betydande delar av regelverket ändå måste röstas igenom i varje parlament innan avtalet kan godkännas. Moderaternas Christoffer Fjellner menade att förhandlingarna är öppna eftersom förhandlingsmandatet publicerats medan kristdemokraten Lars Adaktusson mest verkade vara arg på Björk och Andersson för att "de där" som han uttryckte det, vill stoppa eller kraftigt försämra ett avtal som har så många fördelar för den europeiska tillväxten.

Bland de talare som saknades under utfrågningen var företrädare för fackförenings- och miljörörelsen, områden som av allt att döma kommer att påverkas kraftigt om avtalet går igenom, och det gjorde att seminariet gav en ofullständig bild av hur TTIP egentligen kommer att påverka viktiga delar av våra liv.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar