söndag 12 oktober 2014

TTIP - ett hot mot vår demokrati och miljö!

TTIP-avtalet handlar om så mycket mer än handel. TTIP är ett
avregleringsavtal som påverkar arbetsrätt, konsumentskydd
och miljöskydd. Och det sker utan att medborgarna får insyn.
Nu står det klart att frihandelsavtalet TTIP (Transatlantiskt partnerskap för handel och investeringar) som just nu förhandlas mellan EU och USA kommer att få långtgående konsekvenser för medborgarna i de berörda länderna.

Tänk er att gränsvärden för skadliga kemikalier i hygienprodukter och kosmetika och begränsningen av av hormonstörande kemikalier, t.ex ftalater i leksaker tas bort med ett penndrag. Tänk er att Sverige översvämmas av GMO-modifierade livsmedel, klordoppade kycklingar och kött fullproppat med antibiotika och tillväxthormoner. Tänk er att det blir restriktioner på offentliga inköp som främjar lokala och hållbara produkter.

Och när vi  fått våra politiker att lagstifta om en skärpning av reglerna för livsmedelshantering eftersom människor blir sjuka eller dör av maten de äter så stäms Sverige av multinationella bolag som anser att regleringen hotar deras förväntade vinster

Allt detta och mycket mer kan bli verklighet om det transatlantiska frihandelsavtalet som just nu förhandlas mellan EU och USA går igenom. EU och USA har redan avskaffat eller sänkt de flesta tullarna, därför siktar avtalet främst mot att likrikta och standardisera regler och lagar, märkningar och godkännadeprocedurer över Atlanten. Det betyder att EU:s regler och standarder inom flera områden som t.ex matsäkerhet, konsumentskydd och miljö riskerar att sänkas eller avskaffas. Målet för avtalet är en avreglering så att industrin ska kunna sälja fler produkter utan besvärande lagar och restriktioner.

Genom reglerna om investerarskydd (ISDS) kommer utländska företag att kunna stämma stater som vill  genomföra en politik som går ut över investerarens förväntade vinst.

Förhandlingarna om TTIP-avtalet har pågått bakom lyckta dörrar sedan 2013. Medborgarna och civilsamhället har vägrats tillträde till förhandlingarna och har fortfarande bara tillgång till ett antal läckta dokument från förhandlingarna. Enligt Rikard Allvin, politisk sekreterare för Miljöpartiet i EU-parlamentet, har endast vissa av parlamentets ledamöter tillgång till delar av dokumenten, och de har absolut tystnadsplikt. I den mån de får information kan de alltså inte kommunicera med sina väljare kring de här viktiga frågorna. Samtidigt har läckta dokument från EU-kommissionen beskrivit kommissionens strategi för hur TTIP ska kommuniceras positivt!

Frågan om avtalets utformning och förhandlingsparternas hemlighetsmakeri är en het potatis i flera EU-länder, men i Sverige har debatten hittills inte varit särskilt omfattande. Svenska Journalistförbundets ordförande framförde nyligen kritik mot att avtalet inte skildras i svensk press. Nu verkar det dock som om intresset i Sverige för TTIP och dess konsekvenser ökat något. Bland annat kommer EU-parlamentet att ha ett seminarium om frågan den 17 oktober på Europahuset i Stockholm. Organisationerna Jordens vänner, March against Monsanto och FIAN har anslutit sig till den internationella kampanjen Stop TTIP CETA TISA som består av en allians av gräsrotsorganisationer som ägnar sig åt att samla och förmedla information, ordna kampanjer och protestaktioner, samla in namnunderskrifter och trycka på politiker i EU-parlamentet och nationella parlament att säga nej till avtalet. Förhoppningsvis deltar allt fler svenskar i liknande aktioner mot ett hemligstämplat avtal som hotar både demokrati och miljö.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar