söndag 19 oktober 2014

Är det Ryssland eller NATO som kränker våra vatten?

1982 pågick jakten på en rysk u-båt i Hårsfjärden för fullt
men i efterhand framstår det inte som lika glasklart vilken
nationalitet den undervattensfarkost som kränkte svenska 
vatten hade.
Ubåtsjakten i Stockholms skärgård pågår återigen för fullt, och tidningarna är fulla av spekulationer och frågor av typen "Vad är det för farkost?", "Främmande undervattensverksamhet trolig" och "En inkräktare kan trycka på botten". Nödsamtal gick till Ryssland". Vissa återhållsamma röster finns också i presskören, t.ex Skånskan.se:s artikel Vänta med slutsatser.

Själv har jag försökt ställa en fråga till Rysslandsexperten Jakub Swiecicki från Utrikespolitiska institutet som chattar på Aftonbladet just nu. Tyvärr har AB fått problem med sin chattfunktion så jag har inte hunnit få svar på min fråga av experten på Rysslands närvaro i Östersjön än, men ungefär så här löd den: Nu råder återigen full kalabalik på försvarsfronten. Man jagar en u-båt i Stockholms skärgård och alla experter har bestämt sig för att den är rysk. Men hur vet man att den är rysk? När det begav sig förra gången, i början av 80-talet, så visade det sig att det var NATO-ubåtar som kränkte våra vatten för att testa vår försvarsvilja. Det hävdade åtminstone USA:s före detta utrikesminister Caspar Weinberger i  en intervju i TV-programmet Striptease enligt en artikel i Aftonbladet från den 8 mars 2000.

Frågan är alltså om försvaret och medierna just nu har tillräckligt med information för att kunna fastslå vilken nationalitet u-båten man jagar i Kanholmsfjärden har, eller om det verkligen är en främmande u-båt. För en större exposé om styrkeförhållandena i Östersjöområdet hänvisar jag till Anders Romesjös utmärkta artikel på jinge.se idag,Varifrån kommer det stora krigshotet?


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar