fredag 17 oktober 2014

Christer och Filippa fick sparken från SLL!

Torbjörn Rosdahl fick fick fortsätta
som finanslandstingsråd i SLL. Han
anses vara en skicklig förhandlare
som kan jobba över blockgränserna.
Alliansen har lyckats behålla makten i Stockholms läns landsting trots ett tapp på 8,7 % av rösterna. Nu låter man kvasten gå och rensar ut de politiker som inte har hållit måttet. Ilskan över vårdskandaler och underskotten i SLL har lett till att både sjukvårdslandstingrådet Filippa Reinfeldt och trafiklandstingsrådet Christer Wennerholm har fått lämna sina poster. Filippa valde att avgå från jobbet som sjukvårdslandstingråd och lyckades inte bli vald till finanslandstingsråd och lämnar därför politiken med omedelbar verkan. Enligt DN låg det internt missnöje bakom hennes nederlag. Spårvagnsgeneralen Christer Wennerholm har fått sparken. M-veteranen Torbjörn Rosdahl behåller sin plats som moderat finanslandstingsråd.

Det är naturligtvis tråkigt att det inte blev maktskifte i SLL, när både riksdagen och kommunen fick rödgrönt styre, men förändringarna är ändå positiva. Nya allianspolitiker, förhoppningsvis med större ekonomisk kompetens tar nu över och får försöka få ihop pengar till driften av SL och länets sjukhus som beräknas gå med ett sammantaget underskott på nästan 1 miljard.

Nya skattehöjningar eller taxehöjningar eller både ock är att vänta. De planerade utbyggnaderna av spårvägar och tunnelbanelinjer i regionen får skjutas på framtiden i väntan på hållbar finansiering. Ett annat problem är utvecklingen av Nya Karolinska Solna, det nya, toppmoderna universitetssjukhus, projekterat, byggt och drivet av privata företag som varit Filippas baby och där kostnaderna anses skena okontrollerat. I slutet av 2013 beräknades byggkostnaderna bli minst två miljarder dyrare än beräknat och den totala prislappen för byggande och drift under 30 år förutsägs hamna på minst
50 -70 miljarder. Projektet har också kritiserats för att det ger färre vårdplatser än tidigare.

Det ska bli spännande att följa utvecklingen av SLL:s verksamhet under nästa mandatperiod.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar