torsdag 18 september 2014

Alliansens politik ger dyrare SL-taxor

Christer G Wennerholm har
dragit igång många infrastruktur-
projekt men glömde berätta
vem som ska betala kalaset.
Mycket har sagts om Stockholmslandstingets politik under året som gått, men fokus har av förklarliga skäl legat på sjukvården. Sjukvårdslandstingsrådet Filippa Reinfeldts prioriteringar har granskats och kommenterats medan hennes kollega, trafiklandstingsrådet Christer G Wennerholm, har fått hållas i relativ anonymitet. Och konsekvenserna ser vi nu: I dag publicerar trafikförvaltningen enligt SvD en rapport som avslöjar att det fattas en halv miljard bara för att klara driften av kollektivtrafiken nästa år.

Konsekvenserna får naturligtvis bäras av resenärerna: nu ska vi få ännu högre SL-taxa och/eller mycket sämre service. Man hade åtminstone kunnat begära att väljarna skulle ha fått informationen innan valet så att de kunnat ta ställning till den i vallokalen. Nu utföll landstingsvalet mycket väl för de ansvariga. De fick fortsatt förtroende och kommer troligen även fortsättningsvis att kunna styra ekonomin och informationen kring den som de vill.

En berättigad fråga är ockå var tidningarna har hållit hus? De har uppenbarligen inte skött sin uppgift att granska en viktig del av den skattefinansierade offentliga verksamheten. Eller sysslar inte medierna med samhällsinformation längre?

Nu sitter vi SL-resenärer här med vår tvättade hals: Högre skatter eller högre avgifter och mycket sämre service redan nästa år samtidigt som vi också vet att alliansen givit vidlyftiga löften om en kraftig utbyggnad av kollektivtrafiken. Tunnelbana till Friends arena, tunnelbana till Nacka, utbyggnad av Roslagsbanan och på sikt även tunnelbana till Täby. Dessutom är det halsbrytande kostnadskrävande projektet Språvagn City ännu inte färdigbyggt. Var kostnaderna landar vet vi ännu inte, men en sak står klar redan nu: det är vi skattebetalare som får stå för fiolerna och det kommer att bli mycket dyrare att åka kollektivt i framtiden. Och vi har undanhållits den information som hade jliggjort för oss att rösta bort de ansvariga för katastrofen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar