Ända sen slutet av 80-talet har marken arrenderats av familjen Rydström som idag driver ett ekologiskt jordbruk med kor, får och höns. Närmare bestämt 22 tackor, 37 mjölkkor och 42 värphöns av den gamla svenska rasen Hedemora. På gården finns också hästar och katter.
- Att driva ekologiskt jordbruk är tufft men givande berättar Elin Rydström, dotter till det nuvarande arrendatorparet. Tillsammans med maken Karel Leesment planerar hon att ta över driften av jordbruket som är på ca 80 hektar varav 50 hektar odlingar och 30 hektar betesmark. Det är i huvudsak en mjölkgård som levererar ekologisk mjölk till Arla. Kor, får och hästar betar växelvis på markerna för att man ska skapa naturligt parasitfria beten och slippa giftiga avmaskningsmedel.
![]() |
Elin och Karel är nästa generation på Lovö prästgård
|
Under Elins kunniga guidning får vi veta allt om hur det går till att driva ett ekologiskt jordbruk och får också höra om Svenska kyrkans planer på att avyttra marken till mer lönsamma projekt som bostäder eller skogsplantering. Familjen hoppas dock få fortsätta driva gården även efter 2015, eftersom efterfrågan på ekologiska varor växer hela tiden.
Guidningen avslutas med att vi får handla grönsaker i gårdens ekoshop. Pumpor, squash och broccoli ligger på rad tillsammans med vit- och rödkålshuvuden och har en strykande åtgång. Nöjdast är nog ändå damen som kommer över en påse ekologiskt vetemjöl. När vi vandrar de två kilometrarna tillbaka till Ekerövägen i den varma höstsolen verkar alla tycka att vi haft en intressant och givande dag på Lovö.
Den första kommentaren blir min egen.
SvaraRadera