torsdag 7 januari 2016

Två gentlemens syn på svensk vapenexport

De två sista avsnitten av serien Gentlemen & gangsters bjöd på en del överraskningar. I tredje avsnittet försvann både Henry och Leo ur handlingen och Klas insåg att han hade blivit duperad av den charmerande Henry som egentligen var en simpel utpressare som kommit över avslöjande dokument om hemligstämplad svensk vapenexport.

Brorsorna Henry och Leo Morgan. 
från Hornsgatan som försvann ur
serien - och visade sig vara samma
person. 
Och sen, när Gentlemen gick över i Gangsters, fick vi veta att Leo egentligen inte existerade, han var bara en av Henrys båda sidor, den mörka och destruktiva. Det var Henry som tillsammans med Stene Forman lyckades komma över Hogarths samlade information om Wilhelm Sterners vapensmuggling, som de sen använde i utpressningssyfte. Onekligen lite snopet för oss som avgudar Leo Morgan. Men serien rullade på in i fjärde avsnittet och själva kärnan i historien blev allt tydligare. Det handlar om svensk vapenexport. Klas Östergren har spunnit en fiktiv historia runt ämnet, där han målar upp en bild av svensk vapenexport ur några påhittade karaktärers personliga synvinkel,

Men faktum är att frågan var kokhet i början av 1980-talet. Några år efter det att boken kom ut exploderade Boforsaffären och flera personer som undersökte frågan eller hade anknytning till den illegala vapenexporten avled mystiskt. Journalisten Cats Falcks försvinnande 1984 behandlades som en olycka, hon undersökte frågan om illegal vapenexport för SVT där hon jobbade. Hon försvann den 19 november 1994 tillsammans med en kompis och de återfanns ett halvår senare i Hammarbykanalen, i en uppochnedvänd bil, drunknade. Fallet har betraktats som en olycka men omges av många mystiska omständigheter. Likaså är krigsmaterialinspektören Carl-Fredrik Algernons död i Stockholms tunnelbana 1987 en gåta. Var det självmord eller mord på någon som visste för mycket? Ytterligare en person som dog i rättan tid var dåvarande chefen för Bofors, Claes-Ulrik Winberg, som tillsammans med sin fru avled i en bilolycka 1989, några månader innan han skulle vittna om företagets illegala vapenaffärer. Utan att det finns några konkreta bevis så är det onekligen en kittlande tanke att det faktiskt förekommit en svensk, illegal vapenexport, godkänd av folkvalda politiker, i en tid när motståndet mot vapenförsäljning var stort, och att morden skulle kunna ha något samband med detta. Enligt boken är den centrala bevisningen "det brända brevet", som skulle knyta en viss stadsminister till en viss vapenaffär, och som Stene Forman hade en kopia av. Ett brev värt att mörda för, åtminstone i Klas Östergrens bok.

Och statsministern det talas om är så klart Olof Palme. Som sköts på öppen gata ett år efter avslöjandena om Bofors affärer. Sen kan man låta tankarna vindla. Hade vapenaffärerna någonting med mordet på Olof Palme att göra och i så fall vad? Längre än så tänker jag inte gå. Det gjorde nämligen inte Klas Östergren, han flyttade istället till Skåne och köpte en gård för pengarna han tjänat, enligt bokens Klas Östergren för att han behövde hålla sig undan då han utsatts för vissa hot. Och han stannade där så länge att Envoyén, städaren, när han till slut kom på besök, kallt konstaterade att "såna som du betyder inget längre, ingen bryr sig längre om de intellektuella". Och visst är allt annorlund nu, efter EU-anslutning och närmandet till NATO. Men en liten rest av den forna vapenexportlagstiftningen finns nog kvar, varför skulle man annars komma på den milt sagt häpnadsväckande idén att bygga en vapenfabrik i Saudiarabien? I hemlighet förstås, enligt god, svensk tradition.
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar